fbpx

CYPE Connect

Program modelare si analiza imbinarilor complexe

CYPE Connect este noua aplicatie CYPE pentru modelarea si analiza imbinarilor complexe ale structurilor metalice si din lemn folosind metoda elementului finit. Aceasta aplicatie, pe langa posibilitatea de a importa modele BIM in format IFC, este capabil sa importe forte care apar in nodurile structurii proiectate in analize efectuate anterior in alte faze ale proiectului.

program proiectare imbinari complexe

CYPE Connect importa nodurile structurilor metalice si din lemn din modelele BIM gazduite pe platforma BIMserver.center. Incepand cu versiunea 2021.f, utilizatorii CYPECAD, CYPE 3D au posibilitatea de a genera aceste modele intr-un proiect BIM, catre care exporta, impreuna cu alte date, fortele din noduri, astfel incat sa poata fi utilizate pentru proiectarea imbinarilor in CYPE Connect.

De asemenea, programul ofera utilizatorilor posibilitatea de a crea imbinari definite de utilizator. Pe baza sectiunilor utilizate in imbinari, utilizatorii pot modela fiecare componenta care defineste imbinarea (placi, suruburi, suduri, rigidizari etc.) si pot efectua analize și verificari. Toate elementele definite in timpul modelarii pot fi analizate utilizand motorul de calcul OpenSees, iar rezultatele lor pot fi verificate utilizand normativul Eurocode 3. După ce imbinarea a fost definita, putem efectua analiza și verificarea, pentru care avem urmatoarele opțiuni in „Analysis”:

- Generation from a BIM model: Aceasta optiune va fi disponibila atunci cand modelul a fost creat dintr-un model BIM cu eforturile exportate din CYPECAD sau CYPE 3D. Cu aceasta optiune, vor fi generate cazuri de încarcare si incarcarile sectiunilor implicate in imbinare. Aceasta optiune ofera utilizatorilor posibilitatea de a filtra combinatiile de forte care vor fi examinate si ofera utilizatorilor posibilitatea de a filtra combinatiile de forte care vor fi examinate. Nu toate combinatiile de forte au valori semnificative, de aceea se poate recomanda filtrarea numarului de combinatii de importat. In mod implicit, este oferit un filtru pentru fiecare dintre cele sase forte.

- Analysis: Dand clic pe butonul „Analysis”, va incepe analiza starii de eforturi si verificarea îmbinarii. Prima data cand executam analiza, versiunea implementata a OpenSees© va fi instalata automat

- Interpretarea rezultatelor:
1. Maximum usage coefficient: Cu aceasta selectie, elementele sunt desenate intr-o culoare care depinde de procentul lor de utilizare. Scara de culori este afisata sub vizualizarea 3D a conexiunii. Cand faceti clic pe elementul unei conexiuni, verificarile sale sunt afisate in partea dreapta. Cand faceti clic pe un spatiu liber din vizualizarea 3D, sunt afisate toate verificarile. In partea dreapta, in partea superioara a verificarilor, este afisat un tabel cu utilizarile maxime in functie de tipul elementului. Pentru suduri, se verifica rezistența sudurilor. Pentru suruburi, programul verifica distanța pana la margini si distanta dintre suruburi, rezistenta la intindere, rezistenta la forfecare si interactiunea dintre forfecare și intindere. La suruburile precomprimate, se verifica si rezistenta la alunecare.

2. Tensiunile Von Mises: Cu această opțiune, elementele sunt afișate cu discretizarea lor. Prin apăsarea oricărui shell, doar rezultatele acelui shell vor fi afișate într-un dialog.

3. Equivalent Von Mises deformation Cu această opțiune, sunt reprezentate hărțile conturului „Deformare echivalentă Von Mises”.

4. Displacements Cu această opțiune, valorile deplasării sunt afișate în vizualizarea modelului analitic al îmbinării.